Всеки дванайсети германец има крайнодесни възгледи. До това заключение стига проучване

...
Всеки дванайсети германец има крайнодесни възгледи. До това заключение стига проучване
Коментари Харесай

Всеки дванайсети германец има крайнодесни възгледи

Всеки дванайсети немец има крайнодесни възгледи. До това умозаключение стига проучване на Университета в Билефелд, поръчано от близката до Германската социалдемократическа партия Фондация " Фридрих Еберт ".

Представителното изследване, което се организира на всеки две години от 2002 година насам, сочи, че 8% от хората в Германия са с ясно изразена дясноекстремистка ориентировка. При по-ранни проучвания техният дял е бил едвам сред 2 и 3 %. В изследването вземат участие към 2000 души на възраст сред 18 и 90 години.

Все повече германци поддържат диктатурата

В момента сред 5 и 7% от хората във всички възрастови групи поддържат тирания на една единствена партия и водач за Германия. В дълготраен проект техният брой се е удвоил. Франциска Шрьотер, която управлява плана против десния екстремизъм на Фондация " Фридрих Еберт ", обяснява авторитарните настройки с многочислените рецесии от близкото минало и сегашното:

" Последиците от пандемията към момента не са преодолени, климатичната рецесия е в разгара си, а от февруари 2022 година съветското навлизане в Украйна сътвори спомагателна неустановеност и страхове за енергийната сигурност и растежа на цените. С тези многочислени рецесии може да се оправим солидарно и като общественост или по метод, който сегрегира и изключва ", написа Шрьотер при започване на проучването.

Хората с по-ниски приходи са по-податливи

Социалният психолог от Университета в Билефелд Андреас Цик, който е измежду създателите на проучването, посочва, че дясноекстремистките настройки са по-разпространени измежду хората с по-ниски приходи.

" Кризите се възприемат от от ден на ден хора като национални рецесии. А те засягат по-тежко тези, които разполагат с по-малко капитал. Сред интервюираните, които имат по-ниски приходи, един от двама - или 48% - счита, че е персонално обиден от рецесиите. Само за съпоставяне - 27,5% от хората със междинни приходи и единствено 14,5% от тези с по-високи приходи са на същото мнение. "

Спадът на доверието в държавните институции и действието на демокрацията съпътства тези процеси, макар че болшинството към момента поддържа демократичната форма на ръководство. 38% обаче споделят позиции, които приказват за това, че имат вяра в конспирации, 33% имат популистки настройки, а 29% имат националистки и авторитарни разбирания.

В съпоставяне с изследването, извършено по време на пандемията през 2020-2021 година, растежът е със приблизително към една трета. Скептицизмът към класическите медии също се е нараснал. 32% имат вяра, че те работят в синхрон с политиците. Преди две години на това мнение са били 24 на 100.

Има ли заплаха за демокрацията?

Мнозина си задават въпроса по какъв начин могат да спрат и извърнат тази наклонност. Включително и Андреас Цик. Живеем във времена, в които по-добрата обществена политика е единствено отчасти решение за усмиряване на конфликти, митинги и неодобрение, споделя той.

" Кризисните времена са интервали, в които хората се преориентират политически. И това позициониране може да се движи от центъра към дясното ", изяснява Цик. Загрижеността му е за следното: " Ако хората в центъра, които даже може да не се възприемат или провеждат като крайнодесни, приспособяват своите настройки към крайнодясната социална външна страна, тогава демокрацията се намира в заплаха. "

Андреас Цик прави прератка към едно проучване на авторитаризма през 2022 година и изяснява, че през втората година на пандемията дясноекстремистките настройки са намалели, само че недоволството към демокрацията е останало високо. 

" Днес знаем в какъв огромен мащаб десните екстремисти са търсили обединяване с други коренно десни, почитатели на тайни теории и антидемократични групи ", напомня Цик почналите тогава процеси. Това е време, в което доста хора стават част от средите на райхсбюргерите. Тогава даже се създават терористични кафези.

Препратки и към времената на националсоциализма

На този декор Цик напомня за времената на националсоциалзма: " Националсоциализмът се е зародил в центъра на обществото и е подкрепян от него. Въпреки че идеологията и налагането на фашисткото общество на процедура, в това число посредством пропагандата, пропагандата и държавния терор, са създадени и изпълнявани от нацистка организация ", предизвестява специалистът. 

Участниците в сегашното изследване дават отговор и на въпроса по какъв начин Германия да се оправи с рецесиите. Цели 53% споделят, че страната би трябвало да се върне към националното. Те приканват за изолираност от външния свят и считат, че така наречен немски ценности са от значително значение за справяне с рецесиите.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР